Újra jönnek az öreg járművek

Megint feldübörögnek a gépcsodák július végén, megcsodálhatják a veterán járműveket.

XI. Orosházi Veteránjármű Fesztivál és X. Horváth Károly Emléktúra
XI. Orosházi Veteránjármű Fesztivál és X. Horváth Károly Emléktúra

Immáron 11. alkalommal ad otthont városunk a veterán járművek nemzetközi találkozójának július 25, 26, 27-én. Az Orosházán kétévente rendezett esemény mindig nagy sikert arat, a szervező Orosházi Technikai Sportok Egyesülete reméli, idén sem lesz másként.

Több mint száz olyan járművet csodálhat meg a közönség, melyek – mai szemmel nézve – mosolyogni való végsebességükkel, teljesítményükkel a maguk korában kiemelkedőnek számítottak és amelyek még őriznek valamit a kézműves mesterek tudásából, a szakma szeretetéből. Régen ugyanis nem gyártották, hanem alkották a gépeket, és a mostani veteránosok újból átélik ezt az alkotó folyamatot. Minden restaurálás egy újabb felfedezés, minden alkatrész kincs, ha sikerül fellelni. A folyamat végén, ha kicsit füstölögve, kicsit durrogva is, de újra életre kel a motor és vele együtt a történelem. Ebben a mozgó múzeumban a veterános a történész, régész, restaurátor és műgyűjtő egy személyben.

Július végén hasonló gépcsodákat láthatunk Orosházán (Archív fotó: Rajki Judit)
Július végén hasonló gépcsodákat láthatunk Orosházán (Archív fotó: Rajki Judit)

Az idei találkozót német, szlovák, szerb és szlovén járművek és tulajdonosaik avatják nemzetközivé. Pénteken érkeznek és még ezen a napon 18 órától bemutatkoznak a város közönségének egy felvonuláson. Ekkor a Springer dűlőn érkezik a mezőny Gyopárosról, majd a Szt. István út, felüljáró, Huba utca, Rákóczi utca Táncsics utca, Könd utca útvonalon vonulnak végig, majd a Huba és Szent István utcákon veszik az irányt újra Gyopáros felé.

Szombaton a hagyományos Horváth Károly Emlékverseny indul, melynek során mintegy 140 km-es túraversenyen vesznek részt a járművek és gazdáik, akiknek sok feladattal és néhány meglepetéssel is szembesülniük kell a kilométerek legyőzése mellett. A cél idén is Gyopároson, a fürdő területén lesz.

Vasárnap testközelből nézhetik meg az érdeklődők a mozgó közlekedési múzeum sztárjait. Ezúttal a Kossuth utca helyett az új főtéren lesznek kiállítva az autók és motorok és idén is Orosháza közönsége ítélheti oda a legszebb autó és legszebb motorkerékpár díját az arra érdemesnek.

Forrás: OrosCafé

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux