Az élhető város

Szép környezet, családbarát infrastruktúra

Miért Orosháza?

Orosháza segít

A helyi önkormányzat rendelete további segítséget jelent a városunkban letelepedni akaró, itt használt ingatlant vásárolni kívánó családoknak.

Lakóingatlanok

Használt családi házak, belvárosi és kertvárosi környezetben, panellakások. Több kategória alapján kereshet a felkínált lakóingatlanok között.

Ideális környezet

Orosházán minden adott a nyugodt és eredményes családi élethez: szép környezet, munkalehetőségek, oktatás, egészségügy, kultúra…

Polgármesteri köszöntő

Tisztelt Érdeklődő!

Orosháza Város önkormányzat Képviselő-testülete 2016. április 29-én döntött arról, hogy a családi otthonteremtési kedvezményben részesülő, Orosházán használt lakást vásárlókat további támogatásban részesíti.

Feltételül szabta, hogy legalább két gyermeket kell vállalni, illetve visszatérítendő vagy vissza nem térítendő, legalább 200.000 Ft. összegű munkáltatói támogatással kell rendelkezni.

Röviden arról, hogy miért érdemes Orosházát választani otthonnak.

Orosháza város kiterjedt intézményhálózattal rendelkezik.

 • Bölcsőde, óvodák, általános iskolák, középiskolák és felsőfokú oktatás áll rendelkezésre a gyermekek folyamatos fejlődéséhez.
 • Az egészségügyi ellátás védőnői szolgálat, gyermek háziorvosi, háziorvosi, fogorvosi hálózat és iskola egészségügyi ellátás keretében teljes lefedettséget nyújt. Kórház és szakrendelő áll a betegek rendelkezésére.
 • Gyopárosfürdőn gyógyvízre alapozott gyógyászati kezelések nyújtanak enyhülést a mozgásszervi betegségekben szenvedőknek.
 • Gyopárosfürdőn a kikapcsolódni vágyókat többek között élményfürdő, szauna, masszázs várja
 • Szociális ellátó rendszerünk keretében lehetőség van az idős hozzátartozók nappali ellátására vagy bentlakásos gondozására.
 • Művelődési központ, múzeum, képtár, kulturális rendezvények sora szolgálja a művelődni, szórakozni kívánók igényeit.

Pezsgő sportélet keretében lehetőség van a versenysportra és az utánpótlás nevelésre.

Városunk az üvegipar fellegvára, de több iparágban jelentős gazdasági potenciált képviselünk. A mezőgazdaság a kiváló termőhelyi adottságok révén magas színvonalat képvisel az ország élelmiszer és takarmány termelésében.

A helyi vállalkozások folyamatosan keresik a bővülés, fejlesztés lehetőségeit, melynek egyik fontos feltétele a kvalifikált munkaerő rendelkezésre állása.

A népességfogyás megállításán túl az önkormányzati támogatással célunk ennek a munkaerőnek Orosházára telepítése és itt tartása.

Az önkormányzati lakáscélú támogatási program még ebben az évben folytatódik, várhatóan az önkormányzati építési telkek vásárlása esetén nyújtandó támogatással.

Mindezekről bővebben tájékozódhat honlapunkon és a három felülettel megjelenő helyi médiában (internet, tv, újság).

Figyelje honlapunkat! Legyen nálunk otthon!

Tisztelettel
Dávid Zoltán polgármester

A használt lakás vásárlásához nyújtható önkormányzati támogatásról

Orosháza Város Önkormányzata a 10/2016. (V.02.) önkormányzati rendelete a használt lakás vásárlási támogatásról (honlapunkról elérhető) hatályba lépése után saját költségvetési bevételei terhére vállalja, hogy hozzájárul a CSOK kedvezményeit igénybe vevők további támogatásához városunkban.

Az önkormányzat azon lakásvásárlók támogatását célozza meg, akik a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II.10.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm.r.) (honlapunkról elérhető) szabályai szerint jogosultak a családok otthonteremtési kedvezményére, és ezt a jogosultságukat a hitelintézet meg is állapította.

Mekkora támogatási összeg igényelhető, valamint ki jogosult rá?

A támogatás összege megegyezik a munkáltató által nyújtott támogatás összegével, de maximum 600.000.- Ft összegű, vissza nem térítendő támogatás állapítható meg, ha a kérelmező használt lakást vásárol és a következő három feltételnek megfelel az igényléskor:

 • bankigazolás a CSOK jogosultságról,
 • legalább két gyermek megléte, vagy vállalása,
 • munkáltatójuktól lakás célú támogatásban részesültek/részesülnek (minimum 200.000 forint)

Hol és milyen formában lehet a támogatást igényelni?

A lakáscélú támogatás iránti kérelmet illetékmentesen, az e célra rendszeresített, önkormányzati rendelet 1. mellékletét képező formanyomtatványon kell benyújtani az Orosházi Polgármesteri Hivatalhoz (5900 Orosháza, Szabadság tér 4-6.) (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal).

A kérelemhez mellékelni kell:

 1. bankigazolást a CSOK jogosultságáról,
 2. adásvételi szerződést,
 3. munkáltatói lakáscélú támogatásról szóló – a munkáltatói támogatás összegét tartalmazó – igazolást.

Kik döntenek a kérelemről, s mikor?

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a beérkezett kérelmeket megvizsgálja és a soron következő ülésén hozza meg döntését.

Hogyan és miként folyósítják a támogatás összegét?

A támogatást a Képviselő-testület támogató döntését követően az adásvételi szerződésben megjelölt eladó vagy önerő biztosítása esetén a támogatott részére kell kifizetni, melyet az Önkormányzat átutalás útján folyósítja a támogatottal megkötött támogatási szerződésben rögzítettek szerint. A folyósításnak a támogatási szerződés megkötését követő 15 napon belül kell megtörténnie.

Ellenőrzés, szerződésszegés, nem teljesülés.

A Polgármesteri Hivatal a családok otthonteremtési kedvezménye igénybevételéről szóló szerződés teljesülését évente, minden év június 30-ig, egyezteti a hitelintézettel.

Szerződésszegés illetve a kitűzött cél nem teljesítése esetén a CSOK-ra vonatkozó visszafizetési feltételek az irányadóak.

A rendelet teljes szövege

© Minden jog fenntartva – Orosháza Város Önkormányzata 2016
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux