Almenü

Orosháza jelene

Városunk a rendszerváltással együtt járó gazdasági átalakulások után is megőrizte meghatározó szerepét Békés megyében. Az üveggyártás, a mezőgazdasági gépgyártás és az élelmiszeripar mellett számos kisebb-nagyobb termelőüzem kínál megélhetést az itt élő embereknek.

Nem véletlen, hogy az egykoron mezőgazdasági központként nyilvántartott Orosházát manapság a megye legiparosodottabb városaként szokás emlegetni. Mindamellett a térség földrajzi, természeti adottságainak köszönhetően az agrárium jelentősége továbbra is kiemelkedő Orosháza mindennapi életében.

Az elmúlt húsz évben a tercier, azaz a szolgáltatói szektor rohamos növekedése településünkön is kézzel fogható. A megye kiemelkedő oktatási központjaként széles képzési kínálatot nyújt a tanulni vágyóknak a bölcsödétől immáron a diplomáig. A magas színvonalú alapfokú oktatás biztosítását az önkormányzat partnereként – így a városi fenntartású intézmény mellett – a katolikus, református és evangélikus egyházak is segítik. A Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont a Szegedi Tudományegyetem Békés megyei Rezidens Központjaként egyedülálló tanulmányi életpályát kínál az általános iskola első osztályától egészen az érettségiig, elősegítve a majdani egyetemi, főiskolai életbe történő zökkenőmentes átmenetet. A Gyulai Szakképzési Centrum Tisza Kálmán Szakképző Iskolájában mintegy  950 diák tanul. A Kodolányi János Főiskola a 2011/2012-es tanévben nappali tagozatos képzéseket indított Orosháza-Gyopárosfürdőn, így városunk immáron a diplomára vágyó környékbeliek számára is kiváló képzési lehetőségeket nyújt.

Orosháza életében a turizmus kiemelt jelentőséggel bír. A város központjától mindössze három kilométerre található Gyopárosfürdő az országban egyedülálló atmoszférájával, korszerű, minden igényt kielégítő infrastruktúrájával méltán híres és elismert fürdőhely határon innen és túl, mely egész évben várja vendégeit. A Gyopárosfürdőn található, elmúlt években épült, illetve felújított szálláshelyek és a festői környezetben kialakított fürdőkomplexum igazi felüdülést kínál minden idelátogató Kedves Vendégünknek.

Kistérségi központként, mely mintegy 67 ezer ember érdekeit képviseli, kiemelt kultúraközvetítő szerepe van Orosházának. A Petőfi Művelődési Központ egész évben változatos – számos ingyenes – programot kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Nagy Gyula Területi Múzeum az állandó, helytörténeti tárlatok mellett időszakos kiállításokkal vonzza a látogatókat.

Látogasson el Ön is városunkba, élvezze Orosháza vendégszeretetét!

Evangélikus templom

A városközpontban áll egyetlen műemlékünk, a későbarokk stílusú evangélikus templom (1777-1830 között épült), melynek oltára előtt őrzik a Zombáról elhozott harangot.

Táncsics Mihály Gimnázium

A Táncsics Mihály Gimnázium előtti téren található a Történelmi Emlékpark, Szervátiusz Tibor alkotása, mely a városalapítás 250. évfordulója alkalmából készült el.

Városi Képtár

Az időszaki kiállítások mellett a Városi Képtár kiállítóterében olyan neves alkotók állandó kiállítása tekinthető meg, mint Boldizsár István (1897-1984), Bolmányi Ferenc (1904-1990), Pap Gyula (1899-1983) és Csáki-Maronyák József (1910-), festőművészek, valamint a világhírű orosházi szociofotós Müller Miklós (Nicolas Muller 1913-2000).

Petőfi Művelődési Központ

Az épületben található a város egyetlen 400 főt befogadó színházterme. További helyiségek a 250 fős koncertterem, az első emeleti részen több kis terem, a második emeleti részen a 150 fős kamaraterem és a 100 fős Zomba terem található. A Művelődési Központ ad otthont a város számos kulturális és ünnepi rendezvényének.

Nagy Gyula Területi Múzeum

A Nagy Gyula Területi Múzeum gyűjteményét Juhász Balázs polgári iskolai tanár az 1900-as évek elején alapozta meg, 1945 után Nagy Gyula múzeumigazgató fejlesztette tovább. Állandó kiállítása a „Nyolc nemzedék élete” a városalapító ősöktől napjainkig tekinti át településünk életének változásait.

Kossuth szobor

A Széchenyi téren áll Kossuth Lajos szobra, melyet 1904-ben Horvai János készített. A szobor 2012-ben eredeti helyére, felújított állapotban került vissza.

Még nincs hozzászólás.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Top http://www.oroshaza.hu/wp-content/plugins/wp-accessibility/toolbar/css/a11y-contrast.css