Almenü

Abonyi Lajos kisebbségi díja

Az NKÖ első elnöke „Békés Megyei Német Kisebbségért” díjban részesült.

Az elismerést december 11-én, Gyomaendrődön a Békés Megyei Kisebbségi Napi rendezvény keretében vehette át Domokos Lászlótól, a Békés Megyei Közgyűlés elnökétől.

Dr. Abonyi Lajos (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Dr. Abonyi Lajos (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Dr. Abonyi Lajos az általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait Eleken végezte. Tanulmányait Szegeden, a József Attila Tudományegyetem történelem – német szakán folytatta, majd 1977-ben avatták egyetemi doktorrá. 1974-től a mai napig az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskolában tanít.

Az eltelt évtizedek alatt szoros kapcsolatot épített ki a németországi Münsteri Evangélikus Ifjúsági Egylettel, melynek köszönhetően diákcsere-program valósult meg. 1998-ban kezdeményezésére megalakult az orosházi Német Kisebbségi Önkormányzat. Képviselőtársai első elnökké választották, mely tisztséget a mai napig is ellátja.

Az NKÖ első elnöke, a német kultúra és hagyományok ápolását szolgáló rendezvények megszervezése mellett oroszlánrészt vállalt a Deutsche Sprachdiplom képzési forma kiépítésében is, melynek köszönhetően évente mintegy 18 tanuló szerez olyan nyelvvizsgát, mellyel beiratkozhatnak a német főiskolákra és egyetemekre is.

Dr. Abonyi Lajos 2004-ben, a Magyar Kultúra Napján sokrétű szerteágazó tevékenységéért elismerésben részesült, majd 2006-ban, a városalapítás évfordulóján „Orosháza városért” kitüntetésben részesült.

Forrás: OrosCafé

, ,

Még nincs hozzászólás.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Top http://www.oroshaza.hu/wp-content/plugins/wp-accessibility/toolbar/css/a11y-contrast.css